Lesdoelen

Deze website werd gemaakt met leerlingen van de derde graad in het achterhoofd. Het materiaal kan in eender welke les gehanteerd worden om over controversiële onderwerpen te praten. Laat het vooral een bron van inspiratie zijn om te werken aan de sleutelcompetenties burgerschap en cultureel bewustzijn. Belangrijk is in te zien dat niet alle bouwstenen in deze lessen aan bod zullen/kunnen komen.

Burgerschap

Bij de sleutelcompetentie burgerschap gaat aandacht naar identiteit, diversiteit, participatie, dialoog, politiek en democratische principes.

De school en de klas zijn een ideale omgeving om burgerschapscompetenties te verwerven. Door in gesprek en in interactie te gaan leert men een mening te onderbouwen en respectvol en constructief om te gaan met mensen. Door mee na te denken over regels en activiteiten op school wordt de school zelf een democratische leeromgeving als oefenplaats voor het democratische samenleven. Ook het opnemen van een engagement in onze samenleving, zoals vrijwilligerswerk, actief zijn in een vereniging en duurzaam omgaan met ons milieu, zijn onderdelen van burgerschap. Kennis verwerven over de werking van ons politieke systeem en de basisprincipes van de democratische rechtsstaat, is een onontbeerlijk onderdeel van burgerschap. Burgerschapseducatie stelt jongeren in staat om verder uit te groeien tot kritische en geïnformeerde burgers die mensen- en kinderrechten onderschrijven en een democratische houding aannemen.

Bouwstenen:

- De dynamiek en de gelaagdheid van (eigen) identiteiten duiden.

- Omgaan met diversiteit in het samenleven en het samenwerken.

- Geïnformeerd en beargumenteerd met elkaar in dialoog gaan.

- Actief participeren aan de samenleving, rekening houdend met de rechten en plichten van iedereen binnen de rechtsstaat.

- De wederzijdse invloed tussen maatschappelijke domeinen en ontwikkelingen en de impact ervan op de (globale) samenleving en het individu kritisch benaderen.

- Democratische besluitvorming op lokaal, nationaal en internationaal niveau duiden.

- Democratische principes en democratische cultuur kaderen binnen de moderne rechtsstaat.


Cultureel bewustzijn

Er gaat aandacht naar het waarnemen van en reflecteren op kunst- en cultuuruitingen, de blik erop verruimen, zelf een artistiek creatieproces doorlopen en hanteren van presentatietechnieken.

Via kunst en cultuur geven mensen hun werkelijkheid met behulp van voorwerpen, lichaam, taal en symbolen vorm en betekenis. Via deze competentie ontwikkelen leerlingen hun cultureel bewustzijn: ze leren kunst- en cultuuruitingen goed te observeren, ervaren, duiden en interpreteren. Ze worden gestimuleerd om kunst- en cultuuruitingen te evalueren en te waarderen en zo vorm te geven aan hun eigen culturele identiteit. Daarnaast hebben kunst en cultuur ook een socialiserende rol: ze leren mensen deel uitmaken van een groep. De 21ste-eeuwse samenleving wordt gekenmerkt door globalisering en leven in diversiteit. Culturele expressie als tweede luik van deze competentie heeft de mogelijkheid een ontmoetingsruimte te zijn om (culturele) verschillen tussen mensen te overbruggen. Men kan in de eigen creatie en die van anderen genoeg gelijkenissen zien om gemeenschappelijkheid te voelen. Tegelijkertijd is het een platform om verschillen uit te wisselen.

Bouwstenen:

- Uitingen van kunst en cultuur waarnemen en conceptualiseren.

- Uitingen van kunst en cultuur duiden in relatie tot de maatschappelijke, historische en geografische context waarin ze zich manifesteren.

- Uitingen van kunst en cultuur beleven en de waardering ervoor duiden.

- Verbeelding gericht inzetten bij het creëren van artistiek werk.



Cultuur in de Spiegel

Deze cultuurtheorie van prof Barend Van Heusden vormt de basis om de lessen vorm te geven. Het is zeker handige lectuur voor leerkrachten die niet zo vertrouwd zijn met kunsteducatie. Van Heusden definieert cultuur als volgt:

"Cultuur is het reflecteren op wat de mens denkt en doet. Door te reflecteren staan we stil bij de dingen en geven er betekenis aan."

Om te reflecteren op het denken en doen van de mens en om er betekenis aan te geven, gebruiken wij als mensen vier types vaardigheden: waarneming, verbeelding, conceptualisering en analyse. We reflecteren aan de hand van vier cultuurdragers: het lichaam, gebruiksvoorwerpen, taal en grafische tekens.

Leerlingen krijgen op deze manier inzicht in hoe ze zelf en hoe anderen betekenis geven aan de wereld. We houden hen een spiegel voor, waardoor ze hun eigen culturele interesses, voorkeuren en argumenten ... ontwikkelen of hun eigen culturele identiteit vorm geven.

Uit de brochure Vlaams Departement Onderwijs en Vorming (2016). "De Cultuurspiegel. Jouw gids voor cultuur op school."


2021 Els Glazemakers | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin